Ga direct naar: Inhoudsopgave | Zoeken | Site-navigatie

Met een verstandelijke beperking in het ziekenhuis

Als u een (licht-)verstandelijke beperking heeft, is een bezoek aan het ziekenhuis misschien wel extra spannend. Dat geldt ook als u een kind (of ander familielid of cliënt) heeft met een verstandelijke beperking.

 

U wilt dat er rekening gehouden wordt met de beperking: of u nu voor een afspraak bij de dokter komt, een onderzoek of behandeling krijgt, of in het ziekenhuis moet blijven slapen (opname).

 

In het Jeroen Bosch Ziekenhuis hebben we extra aandacht voor kinderen en volwassenen met een verstandelijke beperking. We hebben hier afspraken over gemaakt en deze op papier gezet. Dit noemen we een protocol. Alle zorgverleners in het Jeroen Bosch Ziekenhuis kunnen dit protocol vinden in de computer. Herinner de dokter of verpleegkundige hier gerust aan.

 

Wat staat er in het protocol?

Als u in het ziekenhuis bent, houden de zorgverleners zoveel mogelijk rekening met wat u wel en niet kunt. Zij vragen aan u wat u wel en niet prettig vindt en wat u nodig heeft. De zorg moet zoveel mogelijk hetzelfde zijn als thuis. In het protocol krijgen de dokters en verpleegkundigen daar verschillende tips en adviezen voor. Er staat bijvoorbeeld in dat er bij een opname in het ziekenhuis altijd een vertrouwd persoon bij u mag blijven slapen. En dat hulpmiddelen die u thuis gebruikt, ook mee naar het ziekenhuis mogen.

 

Maar het allerbelangrijkste is dat de dokters en verpleegkundigen goed naar u en uw familielid/contactpersoon luisteren. Want iedere persoon met een (licht-)verstandelijke beperking is uniek en heeft zijn of haar eigen verhaal.

 

Heeft uw kind een verstandelijke beperking?

Ouders van een kind met een verstandelijke beperking weten zelf het allerbeste hoe hun kind benaderd kan worden en hoe het reageert. U weet wat uw kind gewend is en nodig heeft in de dagelijkse zorg. Met andere woorden: u bent ervaringsdeskundig. Zorgverleners in het Jeroen Bosch Ziekenhuis willen die ervaringsdeskundigheid graag benutten. We willen dat uw kind en u zich steeds zo prettig mogelijk voelen in het ziekenhuis en dat alles zo vlot mogelijk verloopt. Vertelt u ons daarom wat voor uw kind belangrijk is. We proberen hier zoveel mogelijk rekening mee te houden en samen met u te zoeken naar oplossingen voor eventuele knelpunten.

 

Wegwijzer voor ziekenhuiszorg VG

Een belangrijk hulpmiddel voor ouders van kinderen met een verstandelijke beperking is de Wegwijzer voor ziekenhuiszorg VG. Ook begeleiders van een (volwassen) cliënt met een verstandelijke beperking kunnen deze wegwijzer gebruiken.

 

In de Wegwijzer zit een uitgebreid overdrachtsformulier waarop u vóór het ziekenhuisbezoek allerlei basisgegevens kunt invullen. Bijvoorbeeld persoonlijke gegevens waarvan het makkelijk is om ze bij de hand te hebben. Maar ook bijzonderheden ten aanzien van eten, drinken, slapen, gedrag, innemen van medicijnen, pijnbeleving enzovoorts.  

 

Verder staan er in de Wegwijzer praktische tips voor de voorbereiding op een ziekenhuisopname, adviezen voor tijdens de ziekenhuisopname en voor de periode na het ontslag.

 

Het Jeroen Bosch Ziekenhuis beveelt de Wegwijzer van harte aan!

 

 


Patiëntenfolders

Zoeken

Print