Ga direct naar: Inhoudsopgave | Zoeken | Site-navigatie

Jan Willem Hinnen - Vaatchirurg

Jan Willem Hinnen

Ik ga voor de top

Chirurgie is een prachtig vak. Het is lekker direct, vaak zie je meteen resultaat. De technische kant van het vak spreekt mij aan. Je moet je techniek goed beheersen. Het luistert zo nauw als je goed wilt opereren, want de marges zijn soms klein. Ik werk met kwetsbare mensen en de kwaliteit van hun vaatwanden is vaak heel slecht. Dan moet je extra goed opletten. Ik houd er van om met mensen te werken. Ik hecht veel waarde aan heldere communicatie en gelukkig hoor ik ook van mijn patiënten dat ik dat goed doe. Ik vind het belangrijk dat zij weten wat er gaat gebeuren. Daarom zijn de gesprekken op de poli zo belangrijk. Ik kan dan uitleggen wat er aan de hand is, wat ik ga doen en wat de risico’s zijn.

Voor mij is de grote uitdaging om voor de start van een operatie een zo goed mogelijk operatieplan te maken. Dit verschilt per patiënt en vraagt echt maatwerk. Hierbij weeg ik alle voordelen van verschillende soorten operatietechnieken af tegen alle risico’s. Soms levert een ingreep veel meer voordeel op voor de lange termijn, maar zijn de risico’s tijdens of vlak na de operatie weer wat groter. Ik kies dan in samenspraak met de patiënt wat het beste is. Die afweging is bij elke patiënt anders en wordt ook altijd getoetst in onze vaatbespreking met de andere vaatchirurgen en radiologen. 


Ik ben een perfectionist, die alles zo goed mogelijk wil doen. Ik ga voor de top en dat moet ook wel als vaatchirurg. Wij leveren detailwerk, waarbij  alles moet kloppen. Daarom is een goede voorbereiding zo belangrijk. Daarnaast ben ik geduldig en heb ik het lef om snel beslissingen te nemen. Je moet als chirurg ook koelbloedig zijn en juist op kritieke momenten rustig blijven. Wij zijn als vaatchirurgen hierop getraind. Als het nodig is kunnen wij ook door andere teams bij operaties worden geroepen. Je praat dan over plotselinge en grote bloedingen bij andere operaties. Normaal weet iedere chirurg die zelf te stoppen. Wij komen alleen in de grootste noodgevallen. Dat is mij tot nu toe nog maar heel weinig gebeurd. Gelukkig maar en dat geeft wel aan hoe goed de andere chirurgen zijn en hoe veilig zij werken. Opereren vergt veel concentratie en aandacht. Het is ook best inspannend. Zeker als je bedenkt dat operaties variëren van 1 tot meerdere uren. Al die tijd zijn wij in touw met een heel team. Wij doen het echt met elkaar. Na zo’n operatie ben ik voldaan, maar soms ook behoorlijk uitgeteld. Ik ben blij dat ik een goede conditie heb, want dat heb je nodig.

Thuis

Zeilen is mijn grote passie. Ik vind het heerlijk om in de zomer lange tochten te varen met de boot van mijn ouders over de Wadden- of Noordzee. Zeilen is zo lekker omdat je helemaal weg bent. Je waait letterlijk even uit. Op zo’n  moment voel ik mij een echte avonturier. Prachtig zijn mijn herinneringen aan de zeiltochten die ik met mijn broer maakte op de Noordzee. Lekker met zijn tweetjes zeilen en navigeren en dan uiteindelijk aankomen op je bestemming. Ik ben nu getrouwd en heb twee kleine kinderen en dan moet je je aanpassen. Daarom zeil ik nu korter en minder intensief. Gelukkig vindt mijn vrouw zeilen ook leuk. Wij liggen nu langer in havens en dat is ook leuk voor de kinderen.

Opleiding

Ik ben als chirurg opgeleid in het Medisch Centrum Haaglanden in Den Haag en het Leids Universitair Medisch Centrum in Leiden. Na Leiden heb ik mij verder gespecialiseerd in het Medisch Spectrum Twente in Enschede. Dat is trouwens de regio waar ik vlakbij ben opgegroeid. Mijn specialiteit is de doorbloeding van de darmen. Dat is super belangrijk, want als die doorbloeding stagneert, kan dat fatale gevolgen hebben. Net als mijn andere collega’s vaatchirurgen opereer ik alle vaten in het lichaam, alleen aan het hoofd/ hersenen en het hart kom ik niet. Daarom moeten wij een brede kennis hebben van de menselijke anatomie.


Jeroen Bosch Ziekenhuis

Ik werk nu 1 jaar in het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Ik voel mij hier thuis en ben blij met deze plek. Ik wilde hier graag aan de slag omdat dit een groot kwaliteitsziekenhuis is waar de zorg voor hart- en vaatziektes op een hoog peil staat. Wij hebben hier in het JBZ prachtige voorzieningen waar menig vaatchirurg van droomt. Zo hebben wij als één van de weinige ziekenhuizen een “hybride”” kamer. Dit is een hypermoderne operatiekamer waar je verschillende operatietechnieken kunt toepassen met ondersteuning van een röntgenapparaat . Hiermee kunnen wij tijdens het opereren de patiënt meteen onderzoeken en dotteren. Zo zijn wij in staat om nog tijdens de operatie onze aanpak bij te sturen. Dat scheelt echt. Daar ben ik zo trots op.


Het JBZ spreekt mij ook aan, omdat wij met ons team van chirurgen en verpleegkundigen veel ruimte krijgen om te vernieuwen en onze zorg voortdurend te verbeteren. De patiënt staat centraal. Dat is fijn want de ontwikkelingen in ons vakgebied gaan razendsnel. Die willen wij goed bijhouden. Zelf ben ik gepromoveerd en heb samen met de TU Delft technieken onderzocht om patiënten te controleren nadat er een stent geplaatst is. Daarnaast zijn we bezig met het ontwikkelen van een methode om per persoon de kans op het scheuren van een aneurysma te voorspellen. Zo kun je de risico’s van een operatie beter afzetten tegen het risico op scheuren van een aneurysma. Je weet dan beter of het verstandig is om een patiënt te opereren.


Opgetekend door Leddie Valstar, Communicatie en Customer Relations, op 21-01-2015. Lees meer over andere dokters van het Jeroen Bosch Ziekenhuis in het archief.


Zie ook

Zoeken

Lees voorLees voor | Print