Ga direct naar: Inhoudsopgave | Zoeken | Site-navigatie

Denise Hermans - Dermatoloog

Denise Hermans

“Inlevingsvermogen belangrijke eigenschap voor dermatoloog”

Als jong meisje al was ik gefascineerd door ‘het ziekenhuis’. Ik voelde me er prettig, vond het totaal niet eng. ‘Hier helpen ze mensen, hier word je beter.’ Deze fascinatie werd later nog eens versterkt door televisieprogramma’s. Medisch Centrum West, Flying Doctors, Die Schwarzwaldklinik… Ik zat gekluisterd aan het scherm. Geen twijfel mogelijk: ik zou later in een ziekenhuis gaan werken! Op het vwo en de jaren daarna werd dat toekomstbeeld alleen maar scherper: ik wilde niet alleen snijden, niet alleen beschouwen, maar álles doen, onderzoek, diagnostiek én opereren. Met patiënten van alle leeftijden. Bijna vanzelf kom je dan uit bij dermatologie.

Specialisatie en promotie

Zo vanzelfsprekend en eenvoudig als het nu klinkt, was het in de praktijk niet. Vooral de vijf jaren waarin ik me specialiseerde tot dermatoloog waren pittig. Ik combineerde dat traject in Nijmegen namelijk met een promotieonderzoek naar hemangiomen (goedaardige bloedvattumoren) en de behandeling daarvan met Propranolol. Dat was een klinisch onderzoek waarin ik heel veel kinderen en hun ouders heb gezien en gesproken. Buitengewoon leerzaam, ook al omdat je leert omgaan met de emoties en de zorgen van ouders. Tegelijkertijd heel intensief, omdat je jezelf amper rust gunt; ben je niet met de opleiding bezig, dan gaan je gedachten wel uit naar het onderzoek. Nee, ik raad het niemand af, alleen is het verstandig om de voor- en nadelen van zo’n combinatie goed af te wegen.

Eczeem, psoriasis, huidtumoren

Sinds 1 januari 2014 werk ik nog één dag als dermatoloog in het Radboudumc in Nijmegen en  verder in het Jeroen Bosch Ziekenhuis, op de locaties ’s-Hertogenbosch en Boxtel (Liduinahof). Hier kan ik mijn hart ophalen, want dit is wat ik altijd voor ogen had: een groot ziekenhuis, een brede patiëntenpopulatie, en enthousiaste collega-dermatologen die ondanks hun subspecialisaties toch ‘in de volle breedte van het vak werken’.
Ik zie veel patiënten met eczeem, psoriasis en acne bijvoorbeeld, maar ook vaak zeldzamere huidbeelden. Huidkanker is een groeiend probleem. Veel mensen hebben jaren geleden ernstige zonschade opgelopen, in de tijd dat er nog niet of nauwelijks gewaarschuwd werd voor de schadelijke invloed van de zon. Gelukkig is daar nu - net als bij roken - veel meer aandacht voor. Desondanks valt mij op dat het aandeel jongeren toeneemt.  


Van a tot z betrokken

Dermatologie is enorm breed, met een grote diversiteit aan huidziekten en huidafwijkingen: goedaardige en kwaadaardige tumoren, huidinfecties, ontstekingsprocessen, allergologie, spataderen, chronische wonden, cosmetiek, soa’s. Een  dermatoloog moet goed kunnen kijken, een beeld en een patroon herkennen, en weten hoe iets aanvoelt. Vanuit die waarneming - en eventueel aanvullend onderzoek door de patholoog - komen we tot een diagnose en een behandelplan. Veel aandoeningen zijn te behandelen met bijvoorbeeld zalven en crèmes. Bij een andere groep is systemische medicatie nodig, soms ook moet je opereren of maak je gebruik van een laserbehandeling of cryotherapie (bevriezing). Tijdens dat hele traject blijf ik nauw betrokken bij de patiënt, dat vind ik zo mooi aan dit werk. Vanaf het begin tot de eindstreep ben je erbij.     


Inlevingsvermogen

De dermatoloog kijkt overigens niet alleen naar de huid, maar heeft ook aandacht voor hoe de patiënt ‘in zijn vel zit’ en hoe iemand zijn kwaal beleeft. Voor de een is een klein plekje een groot probleem, terwijl een ander met een zware huidaandoening daar soms weer heel mákkelijk mee kan omgaan. Iedereen beleeft het anders, maar ik ben me goed bewust van de impact die huidklachten kunnen hebben. Zeker wanneer deze zichtbaar zijn voor andere mensen. Naast vakkennis zijn communicatieve vaardigheden, helder kunnen uitleggen, tact en inlevingsvermogen niet te onderschatten eigenschappen voor een dermatoloog.  


Naar Rosmalen

Eerder vertelde ik al over de hectische jaren waarin ik mijn specialisatietraject combineerde met een promotieonderzoek. In die tijd is ook ons dochtertje geboren. Veel ruimte voor hobby’s is er dus niet geweest. Binnenkort gaan we met ons gezin verhuizen van Nijmegen naar Rosmalen, daarna komt er meer tijd. Om te genieten van de tuin bijvoorbeeld, want die krijgen we nu voor het eerst. Hartstikke leuk voor onze dochter, maar ook voor mezelf, want ik ben een echt buitenmens. Als we dan straks gesetteld zijn in Rosmalen wil ik graag weer eens op vakantie naar Italië. De cultuur, het eten, de mensen, het klimaat. Dat land heeft (net als de dermatologie eigenlijk) alles.”


Opgetekend door Saskia Byvanck, Communicatie en Customer Relations, op 28-10-2014. Lees meer over andere dokters van het Jeroen Bosch Ziekenhuis in het archief.


Zie ook

Zoeken

Lees voorLees voor | Print