Veelgestelde vragen over Gynaecologie en Verloskunde

Heeft u een vraag? Kijk eerst of het antwoord op uw vraag wellicht op onze pagina met veelgestelde vragen staat, voordat u contact met ons opneemt.

Verloskunde

Kan het kwaad dat ik bloedverlies heb in het begin van de zwangerschap?

Bij één op de vijf zwangerschappen is er bloedverlies in de eerste weken van de zwangerschap. Dit wil echter niet zeggen dat de zwangerschap eindigt in een miskraam. Als u geen buikpijn heeft, kan er sprake zijn van een normale zwangerschap. Als u al een echoscopie hebt gehad waarop het hartje is gezien, dan is de kans op miskraam al sterk afgenomen. U kunt rustig wachten tot de volgende afspraak. Indien u buikkrampen hebt en vaginaal bloedverlies, dan is het verstandig een afspraak te maken.

Ik ben meer dan 7 maanden zwanger en voel het kindje niet meer, is dit normaal?

Een zwangere vrouw hoort meerdere keren per dag kindsbewegingen te voelen. Het geeft aan dat het kind zich goed voelt. Wanneer het kind zich een hele dag niet heeft gemeld, kan het zijn dat u zo druk bezig bent geweest dat u er geen acht op hebt kunnen slaan. Meldt het kind zich nog steeds niet als u even gerust hebt, dan is het noodzakelijk contact op te nemen met uw behandelaar. We zullen de conditie van het kind dan beoordelen, bijvoorbeeld met behulp van het CTG.

Wie controleert de zwangerschap de verloskundige, huisarts of gynaecoloog?

Om voor de zwangerschap bij de gynaecoloog onder controle te staan, moet er sprake zijn van een medische indicatie. Na gezamenlijk overleg tussen de verenigingen van de verloskundigen, huisartsen en gynaecologen en de zorgverzekeraars is de verloskundige indicatie lijst (LIR) opgesteld, waarin de verantwoordelijkheden per probleem zijn geregeld. De zorgverlener die de zwangere vrouw als eerste ziet, bekijkt of er sprake is van een indicatie en verwijst zo nodig naar de juiste instantie.

Wanneer moet ik bellen bij de bevalling?

Het begin van de baring kan zich aankondigen door regelmatige weeënactiviteit of spontaan gebroken vliezen. Vandaar dat bij weeënactiviteit om de 3 tot 5 minuten of bij het breken van de vliezen gebeld moet worden naar de verloskundige of gynaecoloog. Dit is ook verstandig bij vaginaal bloedverlies of als u het niet meer vertrouwt.

Gynaecologie

Ik ben recent geopereerd. Kan het kwaad dat ik nog steeds bloedverlies heb?

Na een vaginale ingreep kan het altijd voorkomen dat er wat vaginaal bloedverlies optreedt. Dit kan na een week nog wat toenemen. De hechtingen beginnen dan op te lossen. Het mag echter nooit meer dan een ruime menstruatie zijn, anders is het verstandig contact op te nemen met de polikliniek.

Ik heb recent een colposcopie gehad maar heb nog steeds vaginaal bloedverlies, kan dit kwaad?

Tijdens een colposcopisch onderzoek worden er vaak stukjes weefsel (biopten) weggenomen voor nader onderzoek. Er zijn dus kleine wondjes ontstaan, die nog wat bloedverlies kunnen geven. Indien u echter veel vloeit, met stolsels, kunt u het best contact opnemen met de polikliniek.

Ik ben al een aantal jaren in de overgang en heb nu plots vaginaal bloedverlies, kan dit kwaad?

Bloedverlies na de overgang is altijd een reden om naar de dokter te gaan. In 9 van de 10 gevallen betreft het een onschuldig probleem. Echter, omdat het in 10% van de gevallen een ernstige aandoening kan zijn, is het belangrijk onderzoek te doen. Dit onderzoek bestaat uit het maken van een uitstrijkje, een echoscopie en zo nodig het verzamelen van wat weefsel uit de baarmoeder.

Ik heb pas een spiraaltje gekregen, en heb nog vaginaal bloedverlies en buikpijn, is dit normaal?

Na het plaatsen van een spiraaltje is het normaal wat bloedverlies te houden. Indien een hormoonhoudend spiraal (Mirena) is geplaatst, is het gebruikelijk dat het bloedverlies nog enkele weken als een soort gekleurde afscheiding kan aanhouden. U hoeft hierover niet eerder dan 6 weken na uw polikliniekbezoek contact op te nemen, tenzij u koorts hebt en heftige buikpijn.

Ik ben de pil vergeten, wat moet ik doen?

  1. Als de pil tot 12 uur te laat wordt genomen, is er niets aan de hand. Als u bijvoorbeeld de pil altijd ’s avonds inneemt, en de volgende dag vaststelt dat u de pil bent vergeten, kan de pil alsnog worden ingenomen.
  2. Wordt er maar één pil vergeten in de 2e pilweek dan is er geen risico op zwangerschap, en kunt u normaal doorgaan met het innemen van de rest van de strip.
  3. Wordt er één pil vergeten in de 1e pilweek of één of meer pillen in de 3e pilweek en heeft er gemeenschap plaatsgevonden, dan is er risico op zwangerschap. Raadpleeg uw huisarts voor de morning-afterpil of het morning-afterspiraal
  4. Heeft er geen gemeenschap plaatsgevonden gedurende de 7 dagen voor het vergeten van de pil in de eerste pilweek, dan kan de pil alsnog worden hervat. Er moet wel gedurende 1 week bijkomende anticonceptie worden gebruikt. Is er in de 3e pilweek één of meerdere pillen vergeten, dan zou er een eisprong kunnen gaan optreden en wordt geadviseerd de pilpauze te bekorten, of direct zonder pauze met een nieuwe strip te beginnen.

Ik krijg een vaginale echo en ik ben ongesteld, is dat een probleem?

Nee, dat is geen probleem. U kunt gewoon naar de afspraak komen.

Vruchtbaarheidsonderzoek

Mijn menstruatie is uitgebleven, wat moet ik doen?

Kijk altijd eerst of er geen sprake is van zwangerschap door middel van een zwangerschapstest. De menstruatie kan uitblijven omdat er geen goede eisprong heeft plaatsgevonden. Dat gebeurt uiteraard vaker bij een vrouw die bekend is met een onregelmatige cyclus. Er kan een menstruatie worden opgewekt met tabletten. Na het stoppen treedt er dan een onttrekkingsbloeding op. Uiteraard moet voor het starten van de tabletten eerst een zwangerschapstest worden gedaan

Ik word niet spontaan zwanger. Wanneer moet ik naar de dokter gaan?

Er is pas reden tot nader onderzoek als er na een periode van tenminste een jaar geen zwangerschap is opgetreden, ondanks regelmatige gemeenschap op de vruchtbare dagen zonder voorbehoedsmiddel. Alleen als de vrouw een zeer onregelmatige cyclus heeft of als er bekend is dat de man verminderd vruchtbaar is, is er reden eerder naar de dokter te gaan.

Code GYN-990
Laatste revisie: 28 februari 2023 - 11:47