Ga direct naar: Inhoudsopgave | Zoeken | Site-navigatie

Multiple Sclerose (MS)

Multiple Sclerose (MS) is een aandoening van het centrale zenuwstelsel. Dit bestaat uit de hersenen, de oogzenuwen en het ruggenmerg. De naam Multiple Sclerose verwijst naar de veelvuldig (multiple) voorkomende verhardingen (sclerose) in het aangetaste weefsel. Er wordt wel eens gedacht dat MS een spierziekte is, maar dit is onjuist. Het komt wel voor dat patiënten door de beschadigingen in het centrale zenuwstelsel de spieren slechter bewegen.


MS is een chronische ziekte, dat wil zeggen: een ziekte die niet meer overgaat en ook nog niet te genezen is.

 

Voorkomen

MS komt twee- tot driemaal vaker voor bij vrouwen dan mannen. De ziekte openbaart zich bij vrouwen vaak ook op een jongere leeftijd dan bij mannen. MS komt meer voor in gebieden met een gematigd, koel klimaat dan in tropische streken en komt ook meer voor bij mensen van Noord-Europese afkomst dan bij bijvoorbeeld Afrikanen en Aziaten. In Nederland hebben ongeveer 17.000 mensen MS. Per jaar komen daar circa 350 – 450 nieuwe patiënten bij.


Oorzaak

De precieze oorzaak van MS is niet bekend. Wel spelen de volgende factoren een rol:

 

  • Virusinfecties
    Het is nog niet duidelijk om welk virus het gaat. Waarschijnlijk een virus dat leeft in Noord-Europa.
  • Erfelijkheid
    Hoewel MS vaker kan voorkomen binnen een familie, is de ziekte zelf niet erfelijk. MS hoeft dan ook geen reden te zijn om geen kinderen te kunnen krijgen.
  • Het afweersysteem
    MS heeft ook te maken met een fout in het afweersysteem (immuunsysteem). Normaal gesproken zorgt dit systeem maakt schadelijke stoffen (zoals virussen) die het lichaam binnendringen, onschadelijk. Bij MS keert de afweer zich juist tegen weefsels in het eigen lichaam. MS wordt daarom een auto-immuunziekte genoemd. Een auto-immuunreactie kan worden uitgelokt door een virusinfectie.

 

Meer Informatie

Interessante websites met daarin meer informatie over MS vindt u op de pagina links.


Zie ook

Zoeken

Print