Ga direct naar: Inhoudsopgave | Zoeken | Site-navigatie

Medicijnonderzoek

De polikliniek MS van het Jeroen Bosch Ziekenhuis neemt deel aan verschillende medicijnonderzoeken. Het onderzoeksteam bestaat uit twee neurologen (de onderzoeker en de testneuroloog) en een MS-verpleegkundige (coördinator).

 

Wilt u deelnemen aan een medicijnonderzoek in het Jeroen Bosch Ziekenhuis, overleg dan met uw behandelend arts over de mogelijkheden. Het is ook mogelijk deel te nemen aan als u geen patiënt bent in ons ziekenhuis. Als deelnemer aan geneesmiddelonderzoek wordt u volgens een strikt protocol gevolgd. U zult dan ook regelmatig een bezoek aan het ziekenhuis moeten brengen.

 

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de MS-verpleegkundige.


Medicijnonderzoek in het Jeroen Bosch Ziekenhuis

Voordat een nieuw medicijn op de markt wordt gebracht, vindt er uitgebreid wetenschappelijk onderzoek plaats. Dit onderzoek moet voldoen aan strikte internationale regels. Voordat een medicijnonderzoek van start kan gaan, wordt het getoetst door de Centraal Ethische Commissie. De Centraal Ethische Commissie beoordeelt de aard van het onderzoek, mogelijke risico’s voor patiënten en hoe belastend het onderzoek kan zijn. Na goedkeuring bekijkt de Medisch Ethische Commissie van het Jeroen Bosch Ziekenhuis of dit onderzoek in ons ziekenhuis kan plaatsvinden.


Welke fasen zijn er bij medicijnonderzoek?

Wetenschappelijk geneesmiddelenonderzoek verloopt via een aantal fasen:

  • De pre-klinische fase: het nieuwe middel wordt in het laboratorium getest op proefdieren. Gemeten wordt de werking, de bijwerkingen, en de veiligheid van het middel bij dieren.
  • Fase 1: een klein aantal gezonde proefpersonen krijgt het middel toegediend om
    de veiligheid (“safety”) te onderzoeken.
  • Fase 2: een klein aantal (< 200) patiënten krijgt het middel toegediend om
    de werkzaamheid (“efficacy”) te onderzoeken.
  • Fase 3: het nieuwe middel wordt vergeleken met een standaard behandeling en/of een placebo (een “nep”-geneesmiddel). Dit wordt getest onder een grote groep patiënten (1000-3000) verspreid over meerdere centra. Doel is de veiligheid en werkzaamheid onderzoeken ten opzichte van een oude therapie.
  • Fase 4: is niet meer experimenteel. Patiënten die het middel gebruiken worden gevolgd om bijvoorbeeld zeldzame bijwerkingen op te sporen. 

 


Zoeken

Print