Ga direct naar: Inhoudsopgave | Zoeken | Site-navigatie

Onderzoeken

Onderzoeken MS Behandelcentrum

De oorzaak van MS is nog onbekend. Hierdoor kan de diagnose alleen worden gesteld door het combineren van iemands klachten en verschijnselen. Moeilijkheid is dat verschijnselen die bij MS voorkomen, ook bij andere ziekten kunnen optreden. Het kan soms lang duren voordat de diagnose definitief is. Als men MS vermoedt zijn aanvullende onderzoeken noodzakelijk.

 

De diagnose is makkelijker te stellen als iemand al jaren in wisselende mate last heeft van duidelijk herkenbare MS klachten. Minder duidelijk is het wanneer iemand maar weinig klachten heeft gehad, of als de ziekte nog in een beginstadium is.

 

Wat is nodig om de diagnose MS te stellen?

 • Inzicht in uw klachtenpatroon: de neuroloog doorloopt met u de aard en het verloop van uw klachten. Het is handig als u een dagboek bijhoudt of een klachtenlijst aanlegt.
 • Lichamelijk onderzoek: de neuroloog doet enkele neurologische testen.
 • Een MRI-scan.
  Afwijkingen of schade aan de hersenen en het ruggenmerg is te zien op een MRI. Daarmee is de diagnose MS met grotere zekerheid, en sneller, te stellen Bij MRI wordt gebruik gemaakt van magnetische velden om - in dit geval - de hersenen in beeld te brengen. Soms wordt daarbij gandolinium (contrastvloeistof) gebruikt. Lees hierover meer in de folder 'Het MRI en MRA onderzoek'. 
 • Een lumbaal punctie (LP onderzoek)
  Met een prik tussen de ruggenwervels wordt vocht afgenomen dat zich om het ruggenmerg bevindt. Dit vocht (liquor genoemd) wordt onderzocht in het laboratorium. Bij MS is de samenstelling van het vocht bijna altijd afwijkend. Een licht verhoogde hoeveelheid ontstekingscellen is kenmerkend voor MS.
 • Evoked potentials
  Dit zijn onderzoeken waarbij de zenuwgeleiding wordt gemeten. Als de doorgifte van de zenuwprikkels is vertraagd, kan dit een aanwijzing zijn voor MS. Voorbeelden zijn een VEP (onderzoek naar zenuwgeleiding in de oogzenuwen) en de SSEP (onderzoek naar zenuwgeleiding in arm of been)
 • Bloedonderzoek
  Bloedonderzoek wordt gedaan om andere ziekten uit te sluiten en om ontstekingsprocessen in het lichaam op te sporen.

Patiëntenfolders

Zoeken

Print