Ga direct naar: Inhoudsopgave | Zoeken | Site-navigatie

Nieuwe expositie 'Beweging in de seizoenen, kunst en poëzie' van Gea Zwart op de boulevard

vrijdag 21 april 2017

Er is een nieuwe expositie te zien in de expositieruimte op de boulevard van het Jeroen Bosch Ziekenhuis. De titel van deze expositie is 'Beweging in de seizoenen, kunst en poëzie'. Beeldend kunstenaar Gea Zwart toont haar schilderijen aan patiënten, bezoekers en medewerkers. In de vitrines hangen gedichten van 8 Nederlandse dichters die geïnspireerd zijn door haar schilderijen. De expositie is te zien tot en met dinsdag 4 juli 2017. De kunstenaar Gea Zwart is aanwezig op de officiële opening op vrijdag 12 mei 2017 om 16.00 uur. Zij wordt geïnterviewd over haar beweegredenen als beeldend kunstenaar en wat de helende werking is van kunst. Een aantal dichters draagt tijdens deze middag hun gedicht voor. Geïnteresseerden zijn van harte welkom. Aanmelden kan via kunstcommissie@jbz.nl (of www.jbz.nl/kunstkring).

 

"Ik vind het belangrijk dat mensen in een ziekenhuis zich kunnen bezinnen bij kunst. Het is een omgeving waar zich veel afspeelt en mensen emoties hebben te verwerken", aldus exposant Gea Zwart. Deze expositie van schilderijen en poëzie is om te genieten en kan ook bijdragen aan bezinning als daar behoefte aan is.

 

De onderwerpen van haar schilderijen zijn de mens en de natuur. Al haar werk gaat over voortdurende verandering. Haar grote interesse gaat uit naar hoe alles met elkaar samenhangt en invloed op elkaar heeft. De wenteling in het leven zorgen voor emoties, die zij weergeeft in haar kunstwerken. Haar doel is om een krachtig beeld neer te zetten dat tegelijkertijd poëtisch is en meerdere belevingslagen bevat.

 

Schilderij 'Kind met muziek van binnen' (2003-2015) van Gea Zwart

 

Schilderij 'Zomer, zelfbewust' van Gea Zwart

 

Gedichten in de vitrines

Er zijn gedichten te zien van 8 verschillende dichters: Boudewijn Betzema, Dirk Engelage, Ingrid van den Oord, Méland Langeveld, Pim Smit, Alja Spaan, Monique Buising en Esha Guy. Zij hebben ieder een gedicht geschreven bij een schilderij van Gea Zwart. Zoals dichter Ingrid van den Oord het gedicht Moment dat geïnspireerd is op het schilderij 'Zomer, zelfbewust'.

 

Moment

 

in een zomerbries waaien

gedachteflarden

als teder witte vitrages

in een open raam

 

balanceren tussen

waken en slapen

maakt alles van gewicht

verlichtend luchtig

 

in de verte voel je

het zacht bed met

fris katoen

om je lichaam kraken

 

het moment dat je in je

dromen stapt is

onaanwijsbaar daar

 

(gedicht van Ingrid van den Oord)

 

Lees hier de andere gedichten van de dichters Boudewijn Betzema, Dirk Engelage, Méland Langeveld, Pim Smit, Alja Spaan, Monique Buising en Esha Guy.

 

Over de titel 'Beweging in de seizoenen, kunst en pöezie'

Deze titel vertelt hoe wij ons bewegen in het leven, op het ritme van de natuur. De mens verandert door te leven en in de tijd voort te gaan. Zo ontstaat identiteit.

Een hoekje van deze expositie is ingericht met het thema 'diversiteit' in het kader van Roze Zaterdag 2017. De Roze Kunstroute is een initiatief waar 18 Bossche kunst en cultuurlocaties aan deelnemen in de stad 's-Hertogenbosch. De schilderijen die Gea Zwart exposeert in dit kader gaan over de mens en zijn identiteit. De schilderijen hebben de titel 'Wending', 'Zelf' en 'Mens' en tonen alle drie hoe een mens omgaat met de vorming van identiteit. 

 

 

 

schilderij 'Wending', 2015 van Gea Zwart

 

Inspiratie voor het gedicht van Monique Buising 'Zie mij' is het schilderij 'Zelf' (2013) van Gea Zwart

 

Zie Mij

Zie mij in al mijn naakt en nadelen

drink je dronken aan de tranen en de liefde

zie de sporen van verlies, mijn volgeschreven vel

 

Zie mij door muren heen,

in alle ogen die je ontmoet

vertel mij verder dan vermaard

 

Lief dat het een lieve lust is,

neem mij niet voor lief

lief mij, als ik het leven

 

Zie mij zijn

 

(gedicht van Monique Buising)

 

Officiële opening

Op vrijdag 12 mei 2017 om 16.00 uur vindt de officiële opening plaats in de expositieruimte.

Geïnteresseerden zijn van harte welkom. Aanmelden kan via kunstcommissie@jbz.nl (of via kunstcommissie@jbz.nl).

 

 

Helende omgeving

Kunst maakt deel uit van de healing environment die het ziekenhuis zijn patiënten wil bieden. Regelmatig zijn daarom concerten te horen in de kapel en exposities te zien, waarbij wordt samengewerkt met lokale culturele instellingen.


Zie ook

Zoeken

Print