Regels, richtlijnen en afspraken

Om als stagiaire je zaken goed georganiseerd en geregeld te hebben, vinden wij het belangrijk een duidelijk beeld te geven van regels en richtlijnen die gelden in het JBZ.  

Naast de handleiding die je vanuit school hanteert, verwachten wij dat jij als student je volgens de JBZ regels en afspraken gedraagt.

Geregeld voordat de stage start

Stageovereenkomst

Voor iedere stage wordt er een stageovereenkomst tussen de student en het Jeroen Bosch Ziekenhuis afgesloten.

Ongeveer 6 á 8 weken voorafgaand aan de stage krijg je een uitnodiging van het stagebureau van de Jeroen Bosch Academie voor een welkomstbijeenkomst in het ziekenhuis. Tijdens deze bijeenkomst krijg je noodzakelijke informatie over het stagelopen in het JBZ en worden formulieren ingevuld en ondertekend, het formulier stageovereenkomst, de loonbelastingverklaring en het formulier voorschriften student verpleegkundige als aanvulling op de stageovereenkomst.

Een stageovereenkomst is noodzakelijk om je gegevens in te voeren in het personeelssysteem om er tijdig voor zorg te dragen dat alle faciliteiten gereed zijn bij de start van de stage o.a. een Personeelspas, invoer in het roostersysteem en inloggegevens voor het ICT netwerk in het ziekenhuis.

Een loonbelastingverklaring is noodzakelijk vanwege de stagevergoeding die je ontvangt tijdens je stage.
Na invulling van de formulieren wordt er een scan gemaakt van je ID bewijs.
 
Servicecentrum P&O verwerkt de gegevens en je krijgt een bevestiging van de stageovereenkomst toegestuurd.

Aanvulling op de stageovereenkomst:

Tijdens de welkomstbijeenkomst wordt ook dit formulier ingevuld en ondertekend, als student ontvang je een kopie hiervan.

Arbeidsgeneeskundige screening en vaccinaties

Als stagiaire verpleegkunde dien je deel te nemen aan de gezondheidskundige screening. Middels deze screening wordt beoordeeld of je de juiste vaccinaties in bezit hebt voor het uitoefenen van de betreffende functie, of je mogelijk drager bent van bepaalde ziekteverwekkers en of je antistoffen hebt tegen deze micro-organismen. 

Als je als stagiaire in direct contact komt met patiënten, volgt er altijd een gezondheidskundige screening. De benodigde formulieren voor de screening worden je toegezonden nadat het formulier stageovereenkomst is ingevuld.  De ingevulde formulieren van de gezondheidskundige screening lever je in bij Personeelservice P&O op in het H-gebouw op de 6e etage. Via Personeelservice P&O krijg je bericht of er nog acties in gang moeten worden gezet  (b.v. het zetten van een Mantoux of een test afnemen voor MRSA).

De formulieren die je krijgt toegezonden + de eventuele inentingsbewijzen of titerbepalingen moet je voor de start van de stage ingeleverd hebben. Wanneer  je deze documenten niet tijdig inlevert, betekent dat jouw stage niet kan doorgaan.

ICT zaken

Binnen het JBZ kom je op diverse terreinen in aanraking met ICT zaken. Als student heb je hoofdzakelijk met het volgende van doen:

Een persoonlijk JBZ account

Voor elke student wordt, na verwerking van de gegevens van de stageovereenkomst, door het stagebureau een ICT account aangevraagd met bevoegdheden voor de afdeling waar je als student gaat stage lopen. Deze bevoegdheid is geldig voor jou van de eerste t/m de laatste dag van jouw stage. Tijdens de introductiebijeenkomst op de eerste stagedag ontvang je inloggegevens om op het JBZ netwerk te kunnen.
Je kunt ook extern (buiten het JBZ) op jouw JBZ-account inloggen via Webportal.

Het JBZ-net (intranet)

Dit is een interne site voor alle medewerkers van het JBZ. Zodra je op jouw JBZ-account bent ingelogd, komt deze site automatisch als eerste in beeld. Het biedt je allerlei nieuws, actuele ontwikkelingen en tevens naslagwerk op allerlei terreinen (denk aan de diverse organisatieonderdelen, I-portal, kwaliteitszorg, Quicklinks, ect.)

Plan JBZ

Planjbz is het roosterprogramma van het JBZ, hierin worden per maand de diensten gepland. Op de meeste afdelingen plant men enkele maanden vooruit. Met ESS (Employee Self Service) kun je zelf je dienstrooster inzien en ook diensten aanvragen. Afdelingen gaan hier verschillend mee om.

Wil je weten hoe hier op jouw afdeling mee wordt omgegaan, vraag het aan het afdelingshoofd of planner van de dienstrooster. Tijdens de introductiebijeenkomst op de eerste stagedag ontvang je inloggegevens voor ESS. Inloggen kun je vanuit intranet.

P&O plein

Voor iedere medewerker maar voor ook alle studenten binnen het Jeroen Bosch ziekenhuis  wordt een digitaal persoonlijk dossier aangemaakt. Je kunt je persoonlijk dossier digitaal in zien via JBZ-net (intranet) op het P&O plein. In je personeelsdossier vind je jouw persoonlijke gegevens en alle officiële documenten die betrekking hebben op jouw stage binnen het JBZ. 

Daarnaast wordt, indien van toepassing, je digitale salarisstrook maandelijks opgeslagen in je personeelsdossier. Vanaf je eerste werk(stage) dag kun je via JBZ-net  je personeelsdossier raadplegen. Het is tevens mogelijk om vanuit thuis in te loggen op het JBZ-net en dus ook het P&O plein;  Dat kan echter pas als je formeel met je stage bent begonnen.

Werken met het Elektronisch patiënten dossier (Chipsoft HIX)

Binnen het JBZ werken we met een elektronisch patiënten dossier (EPD); merknaam Chipsoft HIX (HIX). Het ziekenhuis werkt daardoor volledig digitaal. In het EPD worden alle gegevens van patiënten van het JBZ, door alle betrokken professionals digitaal vastgelegd.

Tijdens de inwerkperiode in het JBZ leer je middels training hoe je toegang tot HIX kunt krijgen. Tevens word je wegwijs gemaakt in het werken met HIX, afgestemd op het niveau en leerjaar van jouw opleiding. Met deze bagage kun je gaan oefenen, samen met jouw leerprocesbegeleider(s) en keyuser(s) op de afdeling. De keyusers zijn verpleegkundigen op de afdeling, die zijn aangesteld om collega’s te ondersteunen bij het werken met HIX. Belangrijk is dat je gebruik maakt van de hulpkaarten en keyusers op de afdeling.xx

De JBZ-pas

Iedere stagiaire krijgt een JBZ personeelspas. Deze pas is strikt persoonlijk. Je hebt de pas nodig: als legitimatie, om je dienstkleding af te halen, als betaalmiddel in het personeelsrestaurant en als toegangspas tot het gebouw en verschillende ruimtes.
Je dient deze pas zichtbaar te dragen!

Op jouw eerste stagedag tijdens de introductiebijeenkomst, wordt ervoor gezorgd dat je de personeelspas in jouw bezit krijgt. Op vertoon van een geldig legitimatiebewijs wordt dan de JBZpas met je opgehaald bij de Frontoffice van het Facilitair Bedrijf.

Op de personeelspas wordt het volgende afgedrukt: Voorletters, achternaam (meisjesnaam) en functienaam. Hier wordt niet van afgeweken. Bij het beëindigen van  de stageovereenkomst lever je de pas in bij de Frontoffice van het Facilitair Bedrijf (ruimte B3.-1.054).

De frontoffice van het Facilitair Bedrijf is geopend van maandag t/m vrijdag van 7.30 uur tot 17.00 uur

Met de auto op jouw eerste stagedag?

Dan kun je bij de Frontoffice, op vertoon van jouw uitrijkaartje, een gratis uitrijkaart krijgen.

Dienstkleding

Voor studenten MBO en HBO verpleegkunde is dienstkleding verplicht. Deze dienstkleding (of het uniform) bestaat uit een broek en een jasje. De kleding wordt door het ziekenhuis verstrekt & gewassen en mag niet buiten het ziekenhuis gedragen of meegenomen worden. Op jouw eerste stagedag tijdens de introductiebijeenkomst, wordt ervoor gezorgd dat je in het bezit komt van de dienstkleding. Dan wordt ook de werking van KUA (kleding uitgifte automaat) en KIA (Kleding Inname Automaat) uitgelegd en het gebruik van garderobekastjes. Je loopt veel op een dag. Zorg er daarom voor dat er je passende en gemakkelijke schoenen draagt, bij voorkeur afwasbaar. 

Lees ook de Algemene voorzorgsmaatregelen van de afdeling Hygiëne en Infectiepreventie.

Weten voordat de stage start

Afspraken m.b.t. het studentendossier binnen het JBZ

Van elke student wordt in het JBZ een studentendossier bij gehouden. Alle informatie over dit dossier lees je in deze bijlage.

    Ziekte, afwezigheid, geheimhouding en parkeren

    Je bent op de hoogte van en houd je aan de procedures voor ziek- en herstelmelding en de richtlijn voor afwezigheid van stagiaires tijdens de stage.

    Je houdt je aan de Geheimhoudingsplicht en gaat vertrouwelijk om met gegevens. Alle medewerkers van het ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Als medewerker van het Jeroen Bosch Ziekenhuis ben je verplicht zorgvuldig om te gaan met de persoonlijke gegevens van zowel patiënten als collega's. De gegevens mogen niet voor andere doelen worden gebruikt dan waarvoor zij uitdrukkelijk bestemd zijn. Je mag de gegevens niet aan onbevoegden verstrekken en je dient ervoor te zorgen dat onbevoegden er geen inzage in krijgen. 

    Je kent en houd je aan de algemene voorzorgsmaatregelen van afdeling Hygiëne en Infectiepreventie. Lees op iPortal (vanaf de 1e stagedag) :

    • Persoonlijke beschermingsmiddelen
    • Handhygiënekaart
    • Persoonlijke hygiëne en dresscode

    Je hebt als student toegang tot de personeelsgarage.  

    Ook heb je als student toegang tot de fietsenstalling voor personeelsleden van het JBZ. Linksonder in de personeelsgarage bevindt zich deze afgesloten, overdekte fietsenstalling. Jouw personeelspas biedt je hiertoe toegang. 

    Weten tijdens de inwerkperiode

    Regels en richtlijnen tijdens de stageperiode

    • Je komt als stagiaire in aanmerking voor stage- en/of reiskostenvergoedingen.
    • Je bent op tijd in de diensten waarop je ingeroosterd staat.
    • Je maakt tijdens je werk geen gebruik van je eigen mobiele telefoon.
    • Je checkt regelmatig, enkele malen per week, je werkmail (JBZ mail) .
    • Binnen jouw stageperiode heb je toegang tot het JBZ-Leerplein. Hierop vind je een breed aanbod van modules; waarvan enkele voor jou als student van toepassing zijn.
    • Je maakt gebruik van protocollen en richtlijnen binnen het JBZ en deze kun je raadplegen via een databank. Deze databank draagt de naam I-portal.  
    • Je kunt gebruik maken van het personeelsrestaurant.
    • Je bent op de hoogte van en houd je aan de regels van het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Voor informatie over Alcohol en drugsgebruik, Gezond, veilig en prettig werken en Ongewenst gedrag kun je vanaf de 1e stagedag informatie lezen op JBZ-net.

    Stage en Reiskostenvergoeding

    Stagevergoeding

    Stagiaires verpleegkunde MBO en HBO hebben volgens CAO Ziekenhuizen recht op stagevergoeding tijdens de stage, mits de stage langer is dan 20 stagedagen. De stagevergoeding is €345,- bruto per maand op basis van 36 uur, loop je minder uren stage dan wordt het bedrag naar rato verrekend.
    De stagevergoeding wordt rond de 24ste van de maand op de opgegeven bankrekening overgemaakt.

    Reiskostenvergoeding

    Indien je als student over een OV jaarkaart beschikt ontvang je geen vergoeding voor reiskosten woon-werkverkeer. Indien je in het weekend werkt en je OV is niet geldig dan kun je de reiskosten declareren digitaal via het P&O plein, inlog via intranet. Mocht je niet over een OV jaarkaart beschikken, heb je recht op vergoeding woon-werkverkeer.

    Code STAGE-003
    Laatste revisie: 1 mei 2023 - 17:04